Cum nimic nu este intamplator in viata, inainte de toate specializarea mea este in Kinetoterapie. Am ales aceasta formare, acum multi ani, deoarece mereu m-a fascinat corpul uman si miscarea. Iubesc sa practic orice forma de sport, imi place sa imi tin corpul sanatos si viguros si stiu ca asta imi confera un mare sprijin in sanatatea mea psiho-emotionala.

Cateva cuvinte acum despre fascie si despre masajul mio-fascial.

Termenul de fascie a fost mentionat pentru prima data in anul 1879 de catre medicul Andrew Still, fondatorul osteopatiei, in lucrarea sa Jurnal of Osteopaty. Cuvantul fascie provine din latina, iar acum cu mai bine de 1000 de ani in urma, avea sensul de banda sau plasa.

Fascia inconjoara toti muschii si organele interne ale organismului, fara fascie muschii neputandu-si exercita functiile, nici sa isi pastreze forma.

Fascia contine mai multi receptori senzoriali decat in muschi, ea transmitand catre creier informatii despre miscare, tonus muscular, conditia si postura corpului, presiune sau durere. Fascia se regenereaza constant si contine fibre de colagen si elastina, ceea ce ii confera proprietatile unui coloid, precum gelurile si emulsiile. Principalele ei proprietati sunt elasticitatea, vascozitatea si plasticitatea, ceea ce insemna ca fascia joaca un rol fundamental in organismul uman, avand capacitatea de a atenua socurile, acumulandu-se acolo unde exista o trauma, de a reveni la forma initiala, atunci cand nu mai actioneaza acea forta externa asupra unei parti a corpului, de a-si modifica forma si de a absorbi caldura. Datorita elastinei, fascia se poate intinde pana la 230%, ca apoi sa revina la forma initiala.

Fascia separa si leaga orice parte cu orice parte a organismului, de aceea joaca un rol esential in procesul de vindecare, ea avand mai multe functii in mentinerea integritatii structurale, functie de suport si de protectie, de absorbtie a socurilor, dar si de organ de simt.

Masajul mio-fascial se face utilizand niste instrumente specifce.

Una dintre metode se numeste cupping, sau terapia cu ventuze. Ventuzele folosite sunt din silicon, iar scopul acestei tehnici este fortificarea si activarea functiei de autovindecare a organismului, atunci cand aceasta este incetinita.

O alta tehnica este o tehnica destinata sportului de performanta si se numeste Medical Flossing. Este o tehnica compresiva care foloseste o banda din latex, banda cu care se face o compresie puternica a tesuturilor unei zone afectate pentru scurt timp, iar in momentul in care banda este inlaturata si compresia eliberata , intreaga zona este din nou inundata de lichide (sange, limfa, lichid extracelular), ceea ce ofera o regenerare a organismului, o revenire la viata.

Tehnica cea mai des folosita este cea numita IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization), care presupune utilizarea unor ustensile de otel in scopul inlaturarii aderentelor, cicatricilor cauzate de leziuni si in tratamentul disfunctiilor tesuturilor moi. Aceste instrumente sustin procesul de vindecare al corpului, prin influentarea mecanica a fasciei, oferind o informatie motorie si anatomica calitativa sistemului nervos central, prin imbunatarirea circulatiei sanguine si limfatice, prin cresterea valorii nutrientilor si prin reglarea nivelului de colagen in zona afectata.

In urma acestui tip de masaj terapeutic vei obtine mai multe beneficii, printre care o stare psihica mai buna, un somn mai bun, un corp mai elastic, mai drept si mai vital, durerile dispar sau se amelioreaza considerabil si ne revine bucuria si placerea de a ne ocupa corpul si de a ne trai viata cu pofta!