SCRIERE

Cine este adultul și cine este copilul?

Povestea copilariei

Viața oricui este plină de tot felul de experiențe, de trăiri, de dorințe și de aspirații. Sunt dorințe pe care reușim să le împlinim, altele încă așteaptă să fie adresate, de altele ne lepădăm obosiți și resemnați, iar câteodată ni se face frică să mai încercăm, pentru că ne doare…ne doare rău amintirea străduințelor, a eșecului, a autoînvinuirii…și renunțăm să mai sperăm…

Ne trezim la vârsta adultă că nu reușim să trecem peste anumite tipare de comportament. Intrăm în situații conflictuale, aceleași situații conflictuale parcă dintotdeauna, aproape că se tot repetă și stimulul și reacția, doar personajele se schimbă… asta pentru că scena vieții se schimbă mereu, dar esența a ceea ce suntem este aceeași.

Cum se poate că deși pare că “Eu” sunt în control, că “Eu” comand în viața mea, parcă altcineva deține frâiele vieții noastre de undeva din umbră. Nu știm exact cine și cum face asta… “Eu” știu că îmi doresc pace și armonie, dar obțin iar și iar conflict, dezechilibru, durere, tristețe, furie….

Cine suntem noi cu adevărat? Câți “Eu” se află în interiorul nostru?

Am auzit de atătea ori că e nevoie să iți vindeci copilul interior ca să poți trăi cu adevărat, împlinit și în armonie cu tine și cu ceilalți. Dar cine este acest copil interior? Unde îl găsim? Cum arată el? 

Perioada copilăriei este cea care pune baza vieții noastre de adult, este fundația pe care se construiește fericirea. Ce trăim atunci când suntem copii se înregistrează sub formă de amintiri definitorii, amintiri care se gravează în conștiința noastră pentru totdeauna.

Copilul care și-ar fi dorit o familie mai iubitoare, mai prezentă, va înțelege că este ceva în neregulă cu el dacă părinții nu îi acordă atenție, sau îl părăsesc. Dacă este și abuzat… fizic, psihic, emoțional, sexual…atunci va dezvolta o parte care să îl ajute să supraviețuiască, ia naștere “durul”, cel căruia “nu ii pasă de nimeni”, cel care “nu mai simte nimic”, cel care urăște, cel care “nu mai vrea să auda, să vada, să simta”…cel care va căuta să se răzbune, să demonstreze, să dovedească că are dreptate, sau să-i salveze pe toți cei care trec prin ce a trecut el, sau va alege să își facă rău sieși pentru că nu își vede adevărata valoare. Adevărata noastră valoare când suntem mici este validată de ceilalți, de părinți, bunici, profesori etc. Nu avem puterea de discernământ să facem diferența între ce este real și fals în ceea ce ne spun adulții că suntem atunci când suntem copii. 

Toate aceste amintiri dureroase în care am simțit că suntem mai puțin decât credeam noi că suntem, că nu suntem suficienți așa cum suntem, că nu merităm mai mult, că suntem mai puțin deștepți, mai puțin valoroși, mai de neiubit…aceste amintiri dureroase au dus la fragmentarea sufletului nostru în aspecte separate, care au ramas blocate în acea suferință, pentru că nu au reușit să înțeleagă și să proceseze ce au trăit.

Și ajungem la vârsta adultă, ne facem și noi propriile familii și descoperim că, atunci când ni se apasă anumite butoane, reacționăm din acele traume neprocesate, adică la putere este un copil de 2 ani, poate de 5 ani, poate un adolesccent de 13-14 ani…

Cum ne putem ajuta?

Primul pas este să acceptăm situația, să acceptăm că un copil ne conduce viața deși suntem la vârsta adultă. Acceptăm că la baza reacției noastre este o durere pe care am trăit-o când eram copii. Odată cu această acceptare vine o mare ușurare, o relaxare în corp și în minte…nu ne mai chinuim să înțelegem de ce facem acele lucruri pe care nu le putem controla, de ce suntem violenți sau agresivi verbal sau fizic, de ce ne retragem sau fugim din relații pentru că ne este frica să nu fim părăsiți, și atunci plecăm noi primii…De ce ne agățam de anumite relații care nu ne mai împlinesc, pentru că nu considerăm că merităm ceva mai bun…

Acest prin pas, al acceptării, aduce multă ușurare…Ne uităm la viața noastră așa cum este ea în acest moment și acceptăm tot ceea ce este în realitatea noastră fără judecată, pentru că această realitate este creată de energia noastră. 

Apoi e nevoie de foarte multă blândețe și iubire, pentru că urmatorul pas este să ne acceptăm pe noi înșine în totalitate, cu toate părțile noastre, cu partea noastră de lumină, dar și cu partea de întuneric și în curând vom putea vedea că nu există întuneric, există doar parți din noi care nu s-au simțit iubite, validate, văzute, acceptate…pe aceste parți din noi trebuie să le aducem la lumină, să le iubim și să le îngrijim.

Cum facem asta?

Un exercițiu bun este să ne întoarcem către noi și să ne iertăm pentru tot ceea ce ni s-a întâmplat de-a lungul vieții. Și o metodă bună de a face asta este să constientizăm că dacă puteam să facem mai bine, am fi făcut. Nu-i așa?

Posibil să curgă multe lacrimi, să iasă la suprafața multe amintiri greu de privit cu ochii minții, multe resentimente…totul este energia noastră, toate suntem noi… Golul de iubire din viața noastră se va umple doar prin iubirea de sine…apoi, din acest pahar plin ochi cu iubire vom putea să îi iubim și pe ceilalți. Până atunci, iubirea din relațiile noastre nu va fi decât un troc…îți dau ca să îmi dai, dacă nu îmi dai nu îți dau nici eu, îți dau asta ca să îmi dai asta, etc…

Cum ne putem ajuta de esențele terapeutice în vindecarea traumelor din copilarie și a copiilor noștri interiori?

Uleiurile esențiale DoTerra cresc vibrația energetică a corpului nostru. Cu ajutorul lor putem accesa mai ușor acele emoții care vor să iasă la suprafață ca să fie vindecate. Considerați-le un sprijin, un ajutor neprețuit, o mâna care ne ridică și ne conduce ușor și blând pe calea sufletului nostru.

Ne ajută să eliberăm ce nu ne mai este de folos și să primim resursele de care avem nevoie. Până nu eliberăm emoțiile care ne țin captivi într-o imagine eronată de sine, nu vom putea primi și accepta ceea ce este și va fi  întotdeauna  adevărat despre noi, că suntem ființe perfecte, iubite și iubitoare și că avem un potențial nelimitat de a manifesta orice ne dorim în viața asta.

Uleiul de Geranium (mușcata) este Uleiul Iubirii și al Încrederii. Este un ulei cu o aromă caldă și blândă care ne deschide inima și ne liniștește mintea, ajutându-ne să ne găsim drumul către noi înșine, conectăndu-ne cu iubirea necondiționată și hrănindu-ne încrederea. Geranium ne sprijină atunci când corpul a obosit să mai lupte, dar mintea nu lasă corpul să se odihnească…ne ajută să eliberăm furia și să vedem că în spatele furiei e doar inima noastră frânta, care așteaptă să fie îmbrățișată, iubită…

Geranium ne sprijină și ne susține în procesul nostru de eliberare de bagajele trecutului, de tiparele și limitările care vin din experiențele trăite de-a lungul vieții. 

Uleiul esențial de Cassia este înrudit cu scorțișoara și este Uleiul Încrederii în Sine.

Cassia este un ulei foarte potrivit pentru cei care își reprimă emoțiile, pentru cei rigizi și inflexibili. Cassia ne provoacă să încercăm, să avem încredere în talentele noastre, să ne aratăm așa cum suntem și să lăsăm lumina interioara să strălucească. Cassia ne ajută să ne vedem propria valoare și propriul potențial și să ne învingem frica de a fi judecați.

Uleiul de coriandru este Uleiul Integritații. El ne sprijină atunci când uităm cine suntem și care sunt nevoile noastre, când nu ne găsim liniștea și împlinirea decât atunci când facem lucruri pentru ceilalți și nici măcar atunci…Ne sprijină atunci când încercam să umplem golul de iubire din inima noastră prin mâncatul excesiv, fiind un aliat de nadejde în efortul nostru de a aduce un echilibru sănatos în corp. Coriandru ne invită să ne fim loiali nouă în primul rând, încurajându-ne să facem doar ceea ce este în armonie și în aliniere cu Sinele nostru. Uleiul esențial de coriandru demască tiparele de autosabotare și de supra-responsabilizare, ne eliberează de multe sarcini pe care le-am luat asupra noastră din dorința de fi pe plac, de a fi iubiți…Ne invită să facem lucruri pentru noi, să facem ceea ce ne aduce nouă bucurie și iubire, să ne onorăm existența.

Uleiul de Ginger (ghimbir) ne ajută să ne conectăm cu resursele noastre de energie. Uleiul Împuternicirii de Sine, ne sprijină atunci când ne găsim în tipare de victimizare, când dăm vina pe exterior pentru cum ne simțim în interior. Scoate la suprafață sentimente de lipsă de putere și ne ajută să ne luăm viața în propriile mâini, cu încredere și asumare, de a fi total prezenți și de a participa cu responsabilitate la a ne creea propriile circumstanțe ale vieții, așa cum vrem să le traim și așa cum ne pricepem să le creem. Este “încurajatorul final” , ne scoate din apatie și confuzie și ne reconectează cu dinamismul, curajul, îndrazneala, ambiția.

Uleiul esențial de Melissa (roinița), sau Uleiul Luminii, ne reaminteste Cine suntem și de ce am venit în această viață, pe acest Pământ. Ne trezește sufletul la adevăr și lumină, ne mai lăsând nici un colțișor din inima și din mintea noastră în întuneric. Melissa ne sprijină să primim ghidare spirituală, să ne conectăm cu Sinele nostru și să ascultăm de vocea noastră interioară. Melissa ne reamintește că în fiecare dintre noi există acea scânteie de divinitate, acea strălucire care vrea să iasă la suprafață și să aducă lumină în toate aspectele vieții.

Entuziasmul uleiului de Melissa este contagios, iar prin vibrația înaltă pe care acest ulei o are, nu putem decât să renunțam la acele tipare care ne blochează și să readucem bucuria în viața noastră. Melissa este benefică în special celor sensibili, emotivi, care se simt neputincioși și care își reprimă sentimentele de furie și de durere, închizându-se în ei și evitând conflictele, ascunzând adevărata lor stare emoțională, adeseori o tristețe profunda…

Iubirea adevarată este experiența de a fi tu însuți. Doar atunci cand vei știi cu adevărat cine ești și te vei accepta în totalitate, vei trăi experiența iubirii de sine. 

Iubirea de sine înseamnă să accepți ca viața să fie plină de experiențe care îți folosesc pentru a învața ce este benefic și inteligent pentru tine.

Să fii în confort și în acceptare cu tot ce ai trăit, să poți iubi chiar dacă ai suferit, să simți compasiune pentru cei care ți-au greșit, pentru cei care nu au fost alături de tine atunci când aveai nevoie…acesta este scopul nostru în această existență și bucuria de a fi pe acest Pământ.